Neurokirjo
Adhd
- Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)
- Yleisin ns. kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö, joka heikentää toimintakykyä
- Oireet: tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus
- Esiintyvyys: noin 4–10 %:lla väestöstä
- Voidaan diagnosoida myös aikuisuudessa
- Adhd-oireisen henkilön psykososiaalisten hoitomuotojen ja lääkehoidon ohella hänen ympäristöönsä liittyvät tukitoimet ovat keskeisessä asemassa arjen ja toimintakyvyn tukemisessa.
- Tiedon antaminen, neuvonta ja ohjaus, erilaiset terapiamuodot, kuntoutus- ja kurssitoiminta, valmennustoiminta, vertaistuki ja tarpeenmukainen lääkitys voivat merkittävästi tukea adhd-oireisten hyvinvointia.
Lähde: ADHD Käypä hoito -suositus 31.5.2017
Lue lisää: www.adhd-liitto.fi
Tutustu myös: ADHOODS Discord yhteisö 16-29-vuotiaille adhd-oireisille.
Autismikirjo
- Johtuu aivojen erilaisesta kehityksestä ja ilmenee ihmisellä tavassa aistia ja kokea ympäröivä maailma sekä kommunikoida ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa.
- Synnynnäinen ja koko elämän mittainen ominaisuus, joka ilmenee hyvin yksilöllisesti ja sen aiheuttamat toimintarajoitteet ovat yksilöllisiä ja vaihtelevia.
- Tuen tarve monesti muuttuu iän, elämäntilanteen, tukitoimien tai lähipiirin tuen vaikutuksesta.
- Yhteisiä, tunnistettavia ydinpiirteitä sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja kommunikaatiossa, aistien toiminnassa, oman toiminnan ohjauksessa sekä kuormittumisherkkyydessä, jotka ilmenevät kuitenkin hyvin yksilöllisesti ja niiden vaikutus ihmisen toimintakykyyn on myös yksilöllistä.
- Lisäksi myös paljon vahvuuksia ja voimavaroja, esimerkiksi hyvä keskittymiskyky ja kyky havaita yksityiskohtia sekä ratkaista monimutkaisiakin ongelmia ja hyvä oikeudentaju.
- Jos olet tavannut yhden autismikirjon ihmisen, niin olet tavannut vain yhden autismikirjon ihmisen.
Lue lisää: www.autismiliitto.fi
Kehityksellinen kielihäiriö
- Kehityksellinen kielihäiriö on kielen kehityksen häiriö, joka ilmenee puheen tuoton ja/tai kielen ymmärtämisen vaikeuksina.
- Kehityksellisestä kielihäiriöstä on aiemmin käytetty myös termejä kielellinen erityisvaikeus ja dysfasia.
- Esiintyvyys: noin 20 %:lla lapsista puheen ja kielenkehitys viivästyy ja näistä keskimäärin noin 7 % saa kehityksellinen kielihäiriö -diagnoosin määritelmästä tai diagnoosikriteereistä riippuen.
- Kehitykselliseen kielihäiriöön on todettu usein liittyvän myös liitännäisoireita, kuten motorista kömpelyyttä sekä tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen ongelmia. Lisäksi sosiaalisissa taidoissa ja tunnesäätelyssä voi esiintyä puutteita.
- Tukitoimet lapsen tai nuoren arjessa, kuten kotona, varhaiskasvatuksessa ja koulussa ovat olennainen osa haittojen ehkäisyä.
- Vanhempien ja muun lähiympäristön neuvonta ja ohjaus, puheterapia ja muut tarvittavat kuntoutusmuodot, kurssitoiminta sekä vertaistuki voivat merkittävästi tukea hyvinvointia ja lapsen/nuoren toimintakykyä arjessa.
- Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointikeinot ovat usein tarpeen. Esimerkiksi kuvien ja tukiviittomien käyttö helpottavat kommunikoimista ja vähentävät usein puheen ymmärtämisen ja ilmaisun vaikeuksiin liittyviä seurauksia, kuten oppimisen, käyttäytymisen ja vuorovaikutuksen ongelmia
Lue lisää: