VINKKIPANKKI

Tutustu käytännöllisiin vinkkeihin, joiden avulla voit harjoitella ja lisätä digipelaamisen ja somen käytön hallintaa ja vähentää peli- ja nettihaittoja!

Vinkkejä pelaamisen hallintaan

 

PELITYYPILLÄ ON VÄLIÄ

Pelityypin vaihtaminen/valitseminen kuhunkin tilanteeseen sopivaksi. Huomiota kannattaa kiinnittää omaan vireystilaan ja siihen, miten eri pelityypit vaikuttavat vireyteen. Neurokirjolla oleville ihmisille on usein tyypillistä joko yli- tai alivirittyneisyys. Iltaisin kannattaa välttää vireystilaa voimakkaasti nostavia pelejä, jotta nukahtaminen ei vaikeudu.

Kello.

PÄÄTTÄKÄÄ PELIAIKA YHDESSÄ

Jos pelaat yhdessä jonkun kanssa, päättäkää ennen pelaamisen aloittamista, kuinka monta tasoa/erää/kierrosta aiotte pelata. Pitäkää lukua ja pysykää yhteisessä suunnitelmassa.

Kello.

AJASTIMESTA APUA

Munakello, puhelimen ajastin, väriä vaihtavat valot tai muu vastaava peliajan vähenemisestä ja loppumisesta muistuttava apuväline auttaa hahmottamaan, milloin pelaaminen on tarkoitus lopettaa.

Kirja, jonka yläpuolella leijuu hehkulamppu.

TEKEMISTÄ PELAAMISEN JÄLKEEN

Jos pelaamisen lopettaminen on hälyttimestä huolimatta vaikeaa, päätä ennakkoon kuinka kauan aiot pelata ja mitä aiot tehdä heti pelaamisen lopettamisen jälkeen. Kirjoita nämä asiat muistilapuille ja aseta esim. pöydälle eteesi pelaamisen ajaksi, jotta näet laput koko ajan.

Pelaamisen jälkeisen tekemisen on hyvä olla jollain tavalla palkitsevaa, jotta siihen siirtyminen on houkuttelevaa. Mistä nautit? Mikä muu kuin pelaaminen tuottaa sinulle hyvää mieltä?

ASUINKUMPPANISTA APUA AJANHALLINTAAN

Jos mahdollista, pyydä perheenjäsentä tai vaikka kämppäkaveria muistuttamaan sinua sovitusti peliajan vähenemisestä ja lopulta loppumisesta. Anna läheisellesi lupa muistuttaa tiukasti mutta lempeästi pelaamisen lopettamisesta sovittuun aikaan.

RAUHOITA ILLAT

Lopeta pelaaminen illalla hyvissä ajoin ennen suunniteltua nukkumaanmenoa, jotta keho ja mieli ehtivät rauhoittua. Tee ennen nukkumaanmenoa jotakin rauhoittavaa esim. käy lämpimässä suihkussa, venyttele hieman, syö kevyt iltapala, kirjoita, lue tai kuuntele rauhoittavaa musiikkia tai äänikirjaa.

PELIT POIS SÄNGYSTÄ

Jos sinulla on tapana pelata iltaisin sängyssä puhelimella, jätä puhelin toiseen huoneeseen yöksi. Jos puhelimen täytyy syystä tai toisesta olla makuuhuoneessa, älä säilytä sitä vuoteen vieressä vaan esim. toisella puolella huonetta.

TUNNEKUOHUT KURIIN

Jos pelaaminen aiheuttaa tunnekuohuja ja esim. suuttumista, on hyvä harjoitella tapoja rauhoittaa omaa kehoa ja mieltä. Kun kokee suuttumisen merkkejä voi tunnetta helpottaa esim. hengittämällä muutaman kerran syvään, nousemalla ylös ja poistumalla pelin äärestä tai luettelemalla mielessään ympärillä näkyviä esineitä. Myös fyysiset kokemukset kuten voimakkaan hajun haistaminen voi auttaa saamaan ajatukset muualle virinneestä suuttumuksen tunteesta.

Kolme tikku-ukkoa, jotka pitävät käsissään käsipainoja. Kädet on kohotettu ylös.

LIIKUNNASTA APUA

Liikunta voi auttaa säätelemään aktiivisuutta ja lisätä keskittymiskykyä. Kokeile liikkua hieman sekä ennen pelaamista että pelaamisen jälkeen. Liikunnan ei tarvitse olla hikiliikuntaa, pieni happihyppely ulkona on oikein hyvä vaihtoehto.

Vinkkejä somen/puhelimen käytön hallintaan

SOVELLUSTEN AIKARAJOITUKSET

Monissa puhelimissa on aikarajoituksia, joita voi asettaa sovelluskohtaisesti. Määritä itsellesi rajat, kuinka kauan saat käyttää mitäkin sovellusta päivässä. Sovellus sulkeutuu, kun aikaraja täyttyy. Myös erilaiset ”lapsilukko” sovellukset voivat olla hyödyllisiä aikarajoitteiden luomiseksi!

Kello.

AJASTIMESTA APUA

Laita munakello, puhelimen ajastin tai muu hälytys soimaan, kun haluat lopettaa somen käytön. Jos mahdollista, älä laita hälytystä omasta puhelimestasi vaan muusta laitteesta, joka sinun täytyy nousta sammuttamaan. Näin sinun on ainakin hetkeksi pakko irrottautua puhelimesta.

VAIKEUTA SOMEEN MENOA

Sijoita somesovellukset puhelimessa välilehdelle tai erillisiin kansioihin, jotta et pääse niihin käsiksi yhdellä painalluksella. Somen avaamisen hidastaminen voi auttaa vähentämään jatkuvaa somen tarkistelua.

KÄYTÄ SOMEA SELAIMELLA

Voit kokeilla poistaa somesovellukset ja käyttää tilejäsi selaimen kautta. Selaimessa sovellusten toiminnallisuus on yleensä heikompi, joten niihin ei jää yhtä helposti jumiin. Lisäksi joudut näkemään enemmän vaivaa mennäksesi someen, mikä voi auttaa vähentämään somen käyttöä.

Silmä.

PUHELIN POIS NÄKÖSÄLTÄ

Tarkkaavuuden kannalta puhelin on usein häiriötekijä jo silloin, kun se on näköpiirissä, vaikkei sitä aktiivisesti käyttäisikään. Jos tiedät, että sinun pitää keskittyä esim. opiskelemiseen tai muuhun tärkeään, sijoita puhelin mielellään kokonaan pois näkyviltä esim. pöytälaatikkoon, eri huoneeseen, tai reppuun.

VÄLTÄ MULTITASKAAMISTA

Vältä somen käyttöä silloin, kun teet jotakin muuta keskittymistä vaativaa: somen selailu opetusta kuunnellessa tai etäpalaveriin osallistuessa vaikeuttaa tarkkaavuutta ja keskittymistä.

MUSTAVALKOTILA

Ajasta tai aseta puhelin mustavalkotilaan illaksi ja yöksi. Värit tekevät somen käytöstä palkitsevampaa ja kiinnostavampaa aivoillemme, joten mustavalkoisuus voi vähentää puhelimen houkuttelevuutta etkä jää niin helposti jumiin laitteelle.

Nukkuva ihminen sängyssä.

PUHELIN POIS SÄNGYN VIERESTÄ

Jos mahdollista, älä säilytä puhelinta makuuhuoneessa tai ainakaan vuoteen vieressä. Kun puhelin on kauempana tai eri huoneessa, illalla ja yöllä puhelimen tarkistelusta tulee vaivalloisempaa, ja se saattaa jäädä tekemättä.

Sydän.

LÄHEISISTÄ TUKEA

Kerro läheisille ja ystäville, että et ole käytettävissä tiettyyn aikaan vuorokaudesta (esim. klo 21-07 välisenä aikana). Näin he eivät ihmettele, jos et vastaa viesteihin. Voit myös kertoa, että pyrit vähentämään somen käyttöä, jolloin he osaavat olla tukenasi.

Puhelin, jonka yli on vedetty ruksi.

HARJOITTELE OLEMAAN EROSSA PUHELIMESTA

Harjoittele puhelimesta erossa olemista esim. sopimalla mukavaa tekemistä ystävän kanssa ja jättämällä puhelin kotiin tai laukkuun tapaamisen ajaksi.

Höyryävä kahvikuppi.

RAUHOITA RUOKAILUT

Älä ota puhelinta mukaan ruokapöytään varsinkin, jos ruokailet muiden ihmisten kanssa. Ruokailu on erinomainen hetki harjoitella somesta erossa oloa ja keskittyä sen sijaan ruoan makuun ja tuoksuun tai kanssaruokailijoiden kanssa jutteluun.

TUNTEIDEN TIEDOSTAMINEN

Pohdi, millaisia ajatuksia ja tunteita eri somesovellusten käyttö sinussa herättää. Tuleeko jostakin sovelluksesta iloinen ja inspiroitunut olo? Entä vaikuttaako jokin sovellus mielialaasi laskevasti? Mieti, voisitko jättää vähemmälle käytölle sellaisia sovelluksia, jotka vaikuttavat kielteisemmin mielialaasi.

.

TIETOISEMPAA SOMEN KÄYTTÖÄ

Laita puhelimen taustakuvaksi teksti: Mitä? Miksi? Kuinka kauan? Kun avaat puhelimen, näet tekstin, ja voit pysähtyä pohtimaan: Mitä tulit tekemään puhelimella? Miksi juuri nyt? Kuinka kauan aiot viettää aikaa puhelimella? Kun pysähdyt aina puhelinta käyttäessäsi edes pieneksi hetkeksi vastaamaan näihin kysymyksiin, voit opetella tekemään puhelimen käytöstäsi ja siihen käyttämästäsi ajasta tietoisempaa.