Miten rajata omaa somen tai netin käyttöä?

VERTSIKKA VASTAA:

Netti on täynnä erilaisia sivustoja ja sovelluksia, jotka helposti koukuttavat. Hienoa, et olet huomannut asian ja haluat siihen muutosta!

Kun netin käyttö vie liikaa aikaa ja aiheuttaa haittaa, niin alkuun voi yrittää olla ilman nettiä jonkun rajatun ajan, esim. 1-2 tuntia. Yksi hyödyllinen keino voi olla keksiä joku korvaava kiva tekeminen. Tällaista tekemistä voi olla esim. ulkoilu, uusi harrastus, lukeminen tai vaikka palapelin tekeminen. Mikä vaan tekeminen, mikä vähänkin tuntuu kiinnostavalta tekemiseltä. Itsellä luonnossa oleilu (kävely, retkeily, yöpyminen, kätköily, valokuvaus) luonnostaan vähentää puhelimen käyttöä.

Voit myös kokeilla puhelimen erilaisia sovelluksia tai ominaisuuksia apuna netin käytön rajaamiseen:

  • tiettyyn aikaan puhelimen tausta muuttuu mustavalkoiseksi, jonka vuoksi ei ole niin kiva pelata
  • puhelimesta saa asetettua aikarajan sovelluksien käyttöön
  • sovellus, joka kysymyksillään pysäyttää ennen halutun sovelluksen käynnistymistä
  • erilaiset sovellukset, jotka kannustavat olemaan poissa puhelimelta (esim. Forest, Sleep town, Focus plant, Focus quest, Focus dog
  • lapsilukot käyttöön? Pyydä vaikka kaveria laittamaan lapsilukko, jolloin hänellä on tieto salasanasta

Tässä myös muita konkreettisia keinoja, joita voi kokeilla:

  • laita pistorasiaan fyysinen ajastin, joka sammuttaa nettiyhteyden ennalta sovittuun aikaan
  • sovi kaverin kanssa netin käytön rajoista ja seuraamuksista, jos et noudata rajoja
  • mieti, miten voisit palkita itseäsi netin käytön rajaamisesta (esim. kaveri ostaa sovitulla summalla jotain pientä kivaa, joka on sinulle yllätys)
  • tee netin käytöstä mahdollisimman työlästä, esim. pöytäkoneen näppäimistön ja hiiren piilottaminen tai puhelimen laittaminen äänettömänä tietyksi ajaksi haastavasti saatavilla olevaan paikkaan
  • pyydä kaveria piilottamaan puhelin, läppäri, hiiri tai näppis, joita voit halutessasi yrittää etsiä
  • pyydä kaveria vaihtamaan modeemin salasana
  • anna itsellesi lupa viettää aikaa sosiaalisten kontaktien vuoksi, esim. yhdessä pelattavat pelit

 

VERTSIKKA VASTAA:

 

Hei, kiitos kysymyksestä.

Kyseinen ongelma on itsellenikin tuottanut paljon tuskaa elämässäni. Haluan lähestyä kysymystäsi ensin kertomalla hieman omia kokemuksiani ja ajatuksiani somesta ja netistä. Vielä hetki sitten olin Facebookissa, Instagramissa, Snapchatissa, Twitterissä ja Tiktokissa. Minua alkoi ahdistamaan aitojen ihmiskohtaamisten siirtyminen internettiin. Aloin ahdistua siitä, etten enää tavannut ihmisiä ja siitä tuli myös osittain kammoksuttavaa. Selailin päivät pitkät kaikki somealustat läpi ja olin jopa, näin jälkikäteen katsottuna, jossain ”algoritmipsykoosissa”. Luulin että saan somesta kaiken tarvitsemani, koska sieltä sain mahtavaa sisältöä ja välillä se tuntui jopa jumalalliselta väliintulolta. Päätin tehdä radikaalin ratkaisun, jota olin jo vuosi kausia ajoittain miettinyt. Poistin omat somekäyttäjätilini. Päätin jättää ainoastaan Snapchatin, koska siellä en harrasta selailua, ainoastaan viestittelyä ystävien kanssa. Kaikki muut tilit poistin lopullisesti. Se oli upea hetki ja koin pienimuotoisen vapautumisen sellaisesta kummallisesta ”somevelvollisuudentunteesta”.

Somejen poisto ei tehnyt minua kuitenkaan täysin autuaaksi, vaan niiden sijaan aloin lukea entistä enemmän uutisia ja kuluttamaan YouTube-sisältöä. Narkkasin erilaisten medioiden totuuksia suoraan aivoon. Havahduin töissä tähän ongelmaani, kun olin epähuomiossani tehdä aiheettoman palohälytyksen ja tästä hoksasin, etten ole ollut kykeneväinen keskittymään työhöni kunnolla pitkiin aikoihin. Tapahtuneesta havahtuneena päätin, että laitan oman elämäni ja todellisuuden etusijalle. Huomasin myös, että iso ongelma on se, että iltaisin sarjat venyttää nukkumaanmenoa. Se aiheuttaa aamuväsymystä ja silloin tulee töissäkin selailtua enemmän puhelinta, kun väsyttää. Äärimmäisten tekojen miehenä, myin telkkarini. Nyt minulla on yksi ruutu vähemmän, mistä imeä aivoihini kaiken maailman hullutuksia.

Olen myös pohdiskellut internetin ja somen hyödyllisyyttä ja tarpeellisuutta elämässä. Someilla en tee mitään. Ne on markkinointi kanavia ja minä en ole yrittäjä joten minun ei tarvitse markkinoida mitään. Vaihdan mieluummin kuulumiset kasvotusten vaikka kahvin äärellä, kuin selailen fomoissa että mitä muut on tekemässä. Internet on kuitenkin myös hyödyllinen tässä yhteiskunnassa. Oikeastaan koko globaali yhteiskunta on täysin riippuvainen yhteyksien toimivuudesta, kaikki toimii niiden varassa. Siksi on hyvä opetella käyttämään niitä osia internetistä mikä koskee omaa elämää. Ensin tietenkin täytyy tietää mikä osa internetissä on todella itselle välttämätöntä. Osa tätä ajatustyötä voi sisältää luopumisia paljosta sisällöstä. Niin se ainakin minun kohdalla meni. Onneksi kaikkien osien ei tarvitse koskea omaa elämää.

En ole mikään expertti, vaan ihan tavallinen ihminen joka painii edelleen näiden asioiden kanssa. Aion kuitenkin voittaa tämän taistelun. En halua liikaa neuvoa. Jos kuitenkin jotain haluan sanoa, sanon että mieti mitä osaa internetistä todella tarvitset. Onko kaikki somet sinulle todella hyödyllisiä? Rentoutuminen esimerkiksi on myös hyöty, jos joku someista auttaa siinä. Jos joku elämässäsi oleellinen osa internettiä tuntuu vaikealta, niin kysy neuvoa lähipiiristäsi niiden asioiden käyttämiseen, me tarvitaan apua. Avun pyytämisen opettelu on ollut myös itselläni tärkeää. Edelleen harjoittelen konttaamalla hitaasti mutta varmasti.

Viimeiset sanat: Maailma on myynyt meille paljon turhaa roinaa. Mieti, mitä siitä ostamastasi roinasta olet valmis myymään eteenpäin, lunastaaksesi vapaata liikkumistilaa. Tsemppiä ongelmasi ratkaisemiseen, et ole yksin. 🙂