LÄÄKÄRI ATTE VASTAA:
Neurobase UKK kysymyksiin vastaamassa lääkäri Atte Virolainen, @laakari.atte
PELITUKI VASTAA:
Pelaamisen rajoittamiseen löytyy monia erilaisia keinoja, joita kannattaa kokeilla. Kaikki keinot eivät toimi kaikilla, joten on tärkeää löytää itselleen parhaiten sopivat tavat toimia.
Jos pelaat puhelimella, voit asettaa sovelluskohtaisia aikarajoituksia. Myös PC- ja konsolipeleihin voi olla saatavilla aikarajoituksia, jotka toimivat hyvänä apuvälineenä. Erilaiset ajastimet (kuten perinteinen munakello tai puhelimen ajastin) voivat auttaa pysymään paremmin perillä pelaamiseen kuluneesta ajasta, mutta ne eivät kaikkien kohdalla riitä rajoittamaan pelaamista.
Osalle pelaajista on vaikeaa rajoittaa päiväkohtaista pelaamista tiettyyn tuntimäärään. Sen sijaan kokonaan pelittömien päivien pitäminen voi olla helpompi toteuttaa. Voit siis kokeilla, olisiko sinun mahdollista olla tietyt päivät viikosta kokonaan pelaamatta ja antaa sitten itsellesi toisina päivinä lupa pelata niin paljon kuin haluat. Tässä menetelmässä on toki huomioitava, millaisia velvollisuuksia sinulla on viikon aikana esim. kotitöiden, koulunkäynnin tai töiden suhteen, jotta muut asiat eivät kärsi pelipäivien vuoksi.
Usein läheisten tuki on pelaamisen rajoittamisessa tärkeä apukeino. Jos pelaat kavereiden kanssa, voitte ennen pelaamisen aloittamista sopia kierros/erä/tuntimäärän, jonka pelaatte. Päättäkää, että pidätte yhdessä kiinni sovitusta, ja lopetatte pelaamisen yhtä aikaa, kun sovittu aika on kulunut. Tai jos asut yhdessä jonkun kanssa, voit sopia, että asuinkumppanisi saa tulla lempeästi mutta jämäkästi vaatimaan pelaamisen lopettamista, kun sovittu aika on kulunut.
Pelaamisen rajoittamiseen saattaa auttaa myös se, että suunnittelet etukäteen, mitä aiot tehdä pelaamisen jälkeen. Keksi jotakin mahdollisimman mukavaa tekemistä, mitä todella haluat tehdä ja mikä tuottaa sinulle iloa. Voit kirjoittaa asian ylös vaikkapa post-it-lapulle ja liimata lapun johonkin, mistä näet sen helposti pelaamisen aikana. Kun myös pelaamisen jälkeen on tiedossa jotakin mukavaa, voi olla helpompi lopettaa pelaaminen.
Jos pelaamisen rajoittaminen on jatkuvasti vaikeaa, on tärkeää pohtia omaa pelaamista myös pintaa syvemmältä: Mikä pelaamisessa on parasta? Miksi pelaan? Mitä pelaaminen minulle tarjoaa? Käytänkö pelaamista jonkin muun asian/tunteen välttelemiseen? Jätänkö muita asioita vähemmälle pelaamisen takia? Onko jotakin, jota toivoisin elämääni enemmän?
Pelaamista ja pelaamisen hallintaan liittyviä kysymyksiä voi olla hyvä pohtia myös yhdessä läheisen tai ammattilaisen kanssa. Yksin ei tarvitse eikä kannata jäädä, jos pelaaminen aiheuttaa haittoja tai haasteita.