PELITUKI VASTAA:
Vastauksen aluksi on hyvä selventää, että tällä sivustolla ruutuajalla tarkoitetaan kaikkien digilaitteiden parissa vietettyä aikaa, sisältäen puhelimen, television, tietokoneen, tabletit ja konsolipelit. Digilaitteiden ja niihin ladattujen ohjelmistojen, pelien tai sovellusten käyttö tarkoittaa usein myös netin käyttöä, mutta se ei ole välttämätöntä. Emme ota tässä vastauksessa erikseen kantaa sekä ruutuaikaan että netissä vietettyyn aikaan, vaan tarkastelemme niitä yhdessä.
Kysymyksesi ruutuajasta on hyvin ajankohtainen ja perheissä olisikin hyvä pohtia sitä. Lapsen ja nuoren kokonaisvaltainen hyvinvointi ja tasapainoinen arki ovat minuuteissa tai tunneissa mitattavaa ruutuajan määrittämistä tärkeämpiä mittareita. Pienten lasten kohdalla suosituksia on toki olemassa; Alle kaksivuotiaille ei suositella ruutuaikaa laisinkaan ja 2–4-vuotiaille korkeintaan tunti päivässä. Jos olet perheen aikuinen, niin sinun tehtäväsi on huolehtia siitä, ettei digilaitteiden parissa vietetty aika häiritse lapsen tai nuoren unta, vuorokausirytmiä, ruokailuja, koulunkäyntiä, leikkimistä, liikuntaa ja ulkoilua.
Kaiken ikäisten ihmisten hyvinvointiin vaikuttaa se, jääkö päivässä riittävästi aikaa muulle tekemiselle vai vievätkö digilaitteet liikaa aikaa muulta elämältä. Niin pienen kuin isommankin lapsen päivään tulisikin mahtua monenlaista mielekästä tekemistä, ei pelkkää pelaamista tai television katselua, vaikka ne tarjoaisivatkin mahdollisuuden vuorovaikutukseen, hauskanpitoon ja rentoutumiseen. On hyvä huomata, että ruutujen parissa vietetty aika voi olla sekä passiivista että aktiivista. Esimerkiksi äänikirjojen kuuntelu, kaverin kanssa netin välityksellä juttelu ja kuvien muokkaus tietokoneella ovat eri asia hyvinvoinnin kannalta kuin vaikkapa pelkkä videoiden selailu netissä.
Emme voi siis antaa yleispätevää ohjetta siihen, miten monta tuntia tai minuuttia on sopiva ruutuaika eri ikäisille lapsille ja nuorille. Jos olet itsenäistyvä nuori, harjoittele aluksi tiedostamaan omat tapasi käyttää erilaisia digilaitteita. Jos olet perheen aikuinen, pyri huomaamaan oma lapsi keskellä arkea, kuuntele lasta ja keskustelkaa yhdessä ikätasoon sopivasti pelisäännöistä. Kun arki on tasapainoista, pelaaminen, netin käyttö ja ohjelmien katsominen erilaisilta ruuduilta voivat tuoda oman lisänsä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tärkeintä on muistaa antaa aikaa ja läsnäoloa lapselle, ja jutella ja tutustua yhdessä digilaitteisiin.
Vinkkejä aikuisille ruutuajan rajaamiseen:
- Digilaitteiden käyttöön liittyen perhe voi laatia yhteiset kirjalliset säännöt vaikka jääkaapin oveen
- Vaihtakaa automatkoilla tabletlaitteet, lastenohjelmat ja elokuvat podcasteihin, satuihin ja musiikkiin
- Ikätason huomioiva kasvokkainen kohtaaminen, keskustelu ja yhdessä puuhailu on tärkeää arjessa, ottakaa lapset ja nuoret mukaan kotitöihin!
Vinkkejä nuorelle somen ja netin käytön rajaamiseen saat lukemalla Versikoiden vastauksia UKK-palstalla!